Ansjovis- & äggfylld strömmingsflundra med brynt kaprissmör & potatismos

Våra utvalda recept

Ansjovis- & äggfylld strömmingsflundra med brynt kaprissmör & potatismos

4 personer 45 minuter Medel Skriv ut

En nystekt strömmingsflundra slår det mesta. Tänk på att det inte blir bra av att göra mos på färskpotatis (det kan bli tapetklister!) eftersom den har en annorlunda sammansättning av stärkelse jämfört med vinterpotatisen. Servera i så fall strömmingen med kokt nypotatis och dubbel sats av det brynta kaprissmöret till.

Ingredienser

  • 800 g färsk strömming eller sillflundra
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • Smör att steka i 

Fyllning

  • 1 liten burk ansjovisfilé
  • 1 hårdkokt ägg
  • 1 knippe dill
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 tsk dijonsenap

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt 

Kaprissmör

  • 25 g smör
  • 2 msk kapris 

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Klipp bort ryggfenan på fisken.
  3. Hacka och blanda alla ingredienserna till fyllningen.
  4. Tag hälften av strömmingsfiléerna och klicka fyllningen på köttsidan på dessa filéer. Lägg därefter en filé ovanpå.
  5. Vänd i rågmjöl och stek gyllenbrun ett par minuter på varje sida. Salta.
  6. Värm mjölken till moset och vispa samman den avhällda potatisen med smör och kryddor.
  7. Bryn smör och kapris och servera till strömmingen.
  8. Servera gärna gröna ärtor eller en grönsallad.

Tips från köket!

Om du vill ha ett lätt, luftigt och slätt mos, koka potatisen lite längre och vispa den kraftigt med elvisp och stora cirklar i bunken så att du vispar in mycket luft.