Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Blinier med laxsallad på gravad lax och blandat grönt

4 personer 10-75 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 200 g laxsallad på gravad lax från Korshags
  • 8 blinier; färdiga eller enligt receptet:
  • 10 g jäst 

  • 2 ½ dl ljummen mjölk 

  • 1 ½ dl bovetemjöl 

  • 1 dl vetemjöl 

  • 4 msk gräddfil 

  • 1 äggula 

  • 2 krm salt 

  • 1 äggvita 

  • Smör till stekning

Till servering

  • Rivet citronskal
  • Plockad dill
  • Finhackad rödlök

 Gör så här

  1. Blinier: Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa ca en timma i rumsvärme. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp ett plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör. Stek små, tjocka ”plättar” på medelhög värme i ca 2 minuter på varje sida eller tills de får en fått en fin gyllene färg.
  2. Servera plättarna genast med Korshags laxsallad på gravad lax, rivet citronskal, plockad dill och hackad rödlök.

Tips från köket

Har du bråttom? Köp färdiga blinier!

Korshags laxsallad på gravad lax är en krämig sallad med en rund karaktär och en tydlig smak av citron och dill. Passar lika bra till blinier som till tapas, bakad potatis, baguette, fräscha sallader, paj eller som spread på ett delikatessknäckebröd.