Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Färsk pilgrimsmussla med blomkålspuré, brödkrutonger & brynt hasselnötssmör

5-10 personer 45 minuter Medel Skriv ut

En lyxig rätt med färska pilgrimsmusslor. Om du inte får tag på färska musslor går det bra att använda frysta. Om du använder fryst pilgrimsmussla, tänk på att tina den långsamt i kyl och snabbhalstra den med smör i het panna istället för att servera den rå som receptet säger.

Som mellanrätt, servera 2 st på varje tallrik. Som förrätt, tvätta av de vackra bottenskalen på musslorna och servera 1 st per person i dem.

Ingredienser

  • 10 färska pilgrimsmusslor/stora kammusslor
  • 1 blomkålshuvud                                                                                    
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,75 dl hasselnötter
  • 100 g smör
  • 3 skivor finrivet bröd t.ex. kavring eller surdegsbröd
  • 25 g smör att steka i

Gör så här

  1. Koka blomkålen med grädden, mixa den slät och smaka av med salt. Ställ åt sidan.
  2. Rosta nötterna i torr stekpanna. Gnid av skalet på nötterna och hacka dem därefter. Bryn smöret på medelstark värme till 155 grader. Blanda i de hackade hasselnötterna. Ställ åt sidan.
  3. Stek det rivna brödet i rikligt med smör på medelstarkt värme tills det blir krispigt.
  4. Montering: Skär musslan i tunna skivor, servera vid sidan om purén, strössla över brödkrutongerna & skeda smöret vid sidan om. Servera i pilgrimsskalet.

Tips från köket!

Skalet på hasselnötterna ska gnidas av efter rostningen för att annars kan det ge en beska till smöret.