Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Friterad jätteräka med ingefära & korianderdipp

5-15 personer 45 minuter Medel Skriv ut

I receptet använder vi jätteräkor, men har du tillgång till råa havskräftor så ska du absolut använda dem istället. Har du ingen fritös går det bra att fritera i en stor kastrull. Räkna med ca 5-6 st per person om du serverar som en mellanrätt och 2 st per person på buffé.

Ingredienser

  • 20-30 st jätteräkor
  • 3 dl vetemjöl

Frityrsmet

  • 2 äggvitor
  • Ca 3 dl mjöl
  • 1 äggula
  • 2 dl lättöl
  • 0,5 dl vatten
  • ¾ tsk salt
  • 1 nypa malen svartpeppar
  • 3-4 dl panko ströbröd
  • 1 l rapsolja

Dipp

  • 2 st lime, rivet skal och 6 msk limesaft
  • 4 msk färsk koriander, hackad
  • 1 dl oystersås
  • 2 tsk riven ingefära
  • 4 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Skala räkorna. Obs! Spara stjärten att hålla i. Ta bort tarmen. Vänd räkorna i mjölet och skaka av.
  2. Gör frityrsmeten. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ihop vetemjöl, äggula, lättöl, vatten, salt och svartpeppar. Vänd i äggvitan.
  3. Doppa räkorna i frityrsmeten (ej stjärten) och vänd dem i panko ströbrödet.
  4. Värm upp oljan till ca 180 grader och fritera räkorna i ca 4 minuter. Vänd dem några gånger under tiden så att de får en jämn, gyllenbrun färg. Lägg dem på papper och låt svalna.
  5. Gör dipsåsen. Riv limen och hacka koriandern. Vispa ihop med oystersåsen, limesaften, den rivna ingefäran och sirapen. Servera tillsammans med tigerräkorna.

Tips från köket!

Tänk på att göra frityrsmeten precis innan du ska panera och fritera. Om du låter den stå försvinner luftigheten i den. Äggulan sparar du och drygar ut din äggröra till frukost. Håller sig fint ett par dagar i kylen.