Gravad lax - gör själv

Våra utvalda recept

Gravad lax – gör själv

6-8 personer 15+ minuter Lätt Skriv ut

Gravad lax är en självklar högtidsrätt. Passar såväl på påsk- och julbordet som på midsommarbuffén. Eller som en ensamrätt med Korshags Gravlaxsås och kokt potatis.

Här är ett recept för dig som vill grava din egen lax. Skulle du ångra dig kan du alltid köpa gravad lax från Korshags.

Ingredienser

  • 1 sida färsk laxfilé benfri, med skinnet kvar – Beräkna ca 150 g per person för huvudrätt och 50 g per person för buffé

Gravlaxblandning

  • 1 dl salt
  • 1,5 dl socker
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar 

Gör så här                                          

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Gnid in gravlaxblandningen på laxens båda sidor.
  3. Lägg laxen med den skinnfria sidan ner i en form.
  4. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 48 timmar.
  5. Servera rumstempererad.

Tips från köket!

 Hacka dillen lite grövre. Tänk på att mycket av smaken sitter i stjälkarna, så ta med stjälkarna när du hackar och ta sedan bort dem innan servering.