Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Gravad lax med virgin mary-tomater

4 personer 20 minuter Lätt Skriv ut

Ingredienser

  • 500 g gravad skivad lax från Korshags
  • 1 knippe grön sparris
  • Citron, till dekoration
  • Gott bröd, t.ex. levain

Tomatsallad

  • 500 g cocktailtomater, gärna olika former och färger
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 0,5 tsk tabasco
  • Örtsalt eller sellerisalt
  • Svartpeppar

 Gör så här

  1. Tomatsallad: Skär tomaterna i halvor och lägg i en vid skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noggrant, gärna med handen. Det gör inget om tomaterna blir lite mosade, smakerna blandas bara ännu bättre då. Smaka av med örtsalt och grovmalen svartpeppar och ställ åt sidan.
  2. Servera tomatsalladen med gravad lax, sparris och gott bröd. Dekorera med citron.

Tips från köket!

Att grava lax är, precis som att rimma lax, en traditionell konserveringsmetod. Färsk lax täcks med en blandning av salt, socker, dill och vitpeppar. Efter minst 48 timmar har laxen fått rätt smak och konsistens.

Gravad lax är godast om den serveras kylskåpskall.