Inkokt lax - gör själv

Våra utvalda recept

Inkokt lax, hel - gör själv

12-15 personer 10+ minuter Medel Skriv ut

Inkokt lax är en rätt som passar de flesta, små som stora middagsgäster. Väljer du att köpa inkokt lax från Korshags så får du mer tid för att till exempel göra en hemmagjord sås. Vill du spara ännu mer tid, köp Korshags Romsås eller Örtagårdssås som passar fint till. Då har du bara potatiskokning kvar!

Här är ett recept för dig som vill göra hel egen inkokt lax.

Ingredienser

  • 1 hel färsk lax. Beräkna ca 250-300 g per person. Obs! Köper du laxen, koka den hel med skinn, huvud och ben. Fiskar du själv, koka den urtagen.

Lag

  • 2,5 liter vatten
  • 5 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl salt
  • 1 dl socker
  • 2 gula lökar, skivade
  • 2 morötter, slantade
  • Dill, några stjälkar, hackade
  • 15 kryddpepparkorn
  • 10 lagerblad

Gör så här

  1. Koka upp lagen i en kastrull.
  2. Placera laxen omsorgsfullt i grytan med buken neråt. Häll den heta lagen över laxen, sjud långsamt i en fiskgryta under lock på spisen (eller i ugnen 100¤). Lagen bör nästan täcka hela fisken.
  3. När laxen har en innertemp på 45¤ ta då av den och låt den kallna i sitt eget spad, ställ in den i kylskåpet och servera nästa dag.
  4. Servera rumstempererad. Ta laxen ur lagen och lägg på ett serveringsfat. Dra bort skinnet på ovansidan innan garnering.
  5. Garnera med citron, grönsaker och dill. Servera gärna med kokt potatis och en av Korshags kalla såser.

Tips från köket!

Umami, dvs. den 5:e grundsmaken, finns naturligt i fiskben. När man kokar fisken hel med ben släpper dessa naturliga aromer och ger smak till fiskköttet. 

Nyckeln till ett perfekt resultat och en saftig fisk är innertemperaturen. Du tar innertemperaturen vid den tjockaste delen på laxen, dvs. invid ryggbenet.