Inkokt lax - gör själv

Våra utvalda recept

Inkokt lax, portion – gör själv

4-6 personer 10+ minuter Medel Skriv ut

Inkokt lax är en rätt som passar de flesta, små som stora middagsgäster. Väljer du att köpa inkokt lax från Korshags så får du mer tid för att till exempel göra en hemmagjord sås. Vill du spara ännu mer tid, köp Korshags Romsås eller Örtagårdssås som passar fint till. Då har du bara potatiskokning kvar!

Här är ett recept för dig som vill göra egen inkokt lax i portionsbit.

Ingredienser

  • 1 kg laxryggfilé med skinnsidan kvar

 Lag

  • 1,2 liter vatten
  • 1 gul lök i skivor
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,75 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 lagerblad

Gör så här

  1. Dela laxen i fyra bitar.
  2. Koka upp lagen. Dra kastrullen åt sidan och lägg ner laxen med skinnsidan uppåt. Låt laxen bara sjuda, inte koka, tills innertemperaturen är 42 grader.
  3. Låt svalna på bänken 1 timme och flytta därefter in den i kylen i sin egen lag, i minst 3 timmar, gärna över natten.
  4. Servera med kokta grönsaker, t ex sparris, sockerärtor, morötter eller en grönsallad, kokt potatis och remouladesås.

Tips från köket!

Vassa knivar är a och o för fina snittytor och enklare hantering.