Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Kalixlöjrom med blomkålsskum, syrad rödlök & surdegschips

4-8 personer 45 minuter Medel Skriv ut

En riktigt elegant förrätt som säkert kommer att bli en favorit både hos dig och dina gäster. Receptet är anpassat för 4 personer vid servering som mellanrätt, och för 8 personer som förrätt.

Ingredienser

  • 100 g Kalix löjrom
  • Grekiskt lantbröd, att göra tunna brödchips av

Blomkålsskum

  • 1 blomkålshuvud
  • 0,5 l grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Syrad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 0,5 kruka dill, finhackad

Gör så här

  1. Gör blomkålsskum: Plocka buketterna av blomkålen och hacka ner grovt. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme tills blomkålen blivit mjuk. Mixa soppan med stavmixer tills den blir len och får ett fylligt skum. Lägg upp lite av soppan i botten i en skål och ta upp skummet, gärna med en hålslev, och toppa med det.
  2. Syra rödlök: Skiva rödlöken i så tunna halvmånar som möjligt och lägg i en skål. Pressa citronen samt lägg den finhackade dillen på löken. Blanda. Låt stå, gärna minst 5-10 minuter, innan den ska ätas.
  3. Skiva brödet tunt. Rosta i en panna på medelvärme eller i ugnen på 125 grader (ingen fläkt på i ugnen) tills de blivit hårda som vanliga krutonger.
  4. Montera rätten som på bilden med löjrom vid sidan om.

Tips från köket!

Ett snyggt upplägg på löjrom får du om du blöter en tesked i vatten och rullar den försiktigt i handflatan till du format ett ägg