Laxtårta med dill & pepparrot

Våra utvalda recept

Laxtårta med dill & pepparrot

6-20 personer 30+ minuter Medel Skriv ut

Perfekt på buffén eller som en förrätt serverad med plocksallad. På buffén räcker laxtårtan till 15-20 personer och som förrätt till 10 personer. Serverar du som en mellanrätt räcker den till 6 personer.

Ingredienser

Botten

  • 75 g smör
  • 200 g kavring 

Fyllning

  • 400 g kallrökt lax från Korshags
  • 6 gelatinblad
  • 4,5 dl gräddfil
  • 375 g kesella
  • 2 msk pepparrot, riven
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar 

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Smält smöret, mixa med kavringen och tryck ut i form (gärna med löstagbar botten) ca 24 cm i diameter.
  3. Strimla ner lax och blanda med gräddfil, kesella, riven pepparrot, hackad dill, salt och peppar.
  4. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i kastrull.
  5. Ta 2 msk från den kalla fyllningen och rör ut i gelatinet för att därefter direkt vända ner i resten av fyllningen. Rör om med snabba tag så att gelatinet inte sjunker och hinner kallna, för då bildas gelatinet till klumpar istället. Blanda noggrant och häll över kavringsbottnen.
  6. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.

Tips från köket!

För att lyckas med gelantine, gör så här: Lägg bladen i mycket vatten. Minst 4 liter vatten till 6 blad. Låt dem ligga i vattnet tills de har fördubblat sig i storlek. Det tar ca 20 min. Ta upp och krama ur bladen försiktigt. Smält gelatinet på medelstark värme. Gelantinet får inte brännas men måste bli riktigt hett.