Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Korshags fisksoppa med hälleflundra & räkor

4 personer 45 minuter Medel Skriv ut

Matig fisksoppa med hälleflundra och räkor. Räkfonden på öl blir en god smakförstärkare. Nyttigt, enkelt och riktigt gott. Receptet går bra att dubbla om ni är fler. Smaklig måltid!

Ingredienser

  • 600 gram hälleflundra, skinn- och benfri
  • 400 gram färska räkor med skal
  • Strimlade sockerärtor och dillvippor, för garnering

Räkfond

  • 1 msk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl ljus lager öl eller ett veteöl
  • 2 dl vatten

Soppbas

  • 1 msk smör
  • 0,5 fänkål, hackad
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 0,5 tsk timjan, torkad
  • 1 msk fiskfond
  • 1 röd chili, finhackad
  • 5 dl grädde
  • 3 tsk salt

Gör så här

  1. Börja koka räkfonden: Skala räkorna. Fräs skalen tillsammans med tomatpuré och smör i en kastrull ett par minuter. Späd med vatten, vin och öl. Låt koka 10 minuter utan lock. Sila bort skalen. Spara räkfonden.
  2. Fräs fänkål, timjan och lök i smör i en gryta utan att ta färg. Häll på räkfond, grädde, chili och salt. Låt koka ihop 10 minuter.
  3. Dela hälleflundran i kuber, ca 5 x 5 cm. Lägg kuberna i soppan och stäng av plattan. Sätt på ett lock så att värmen behålls. Efter 5 minuter är fisken klar.
  4. Häll upp soppan i portionsskålar. Toppa med sockerärtor, räkor och dillvippor.

Tips från köket!

Välj räkor av riktigt god kvalitet för allra bästa resultat.