Laxmacka med dragonmajonnäs & fänkål

Våra utvalda recept

Laxmacka med dragonmajonnäs & fänkål

4 personer 30 minuter Medel Skriv ut

Vi fick besök av ”Mitt kök” och Lisa Lemke en fin sommarmorgon. Resultatet blev en fräsch macka som vi gärna delar med oss av. Du väljer själv om du vill använda kallrökt lax eller najadlax som huvudingrediens. Najadlax har först gravats och därefter kallrökts vilket ger den en unik smak med en hint av dill.

Ingredienser                                                                          

  • 400 g kallrökt skivad lax från Korshags eller 400 g skivad najadlax från Korshags
  • 4 skivor ljust surdegsbröd 

Dragonmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1.5 msk dragon, finhackad. Spara några kvistar till serveringen!
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 1 krm salt 

Fänkålssallad

  • 1 stor fänkål
  • 1 citron, saft från hela och skal från halva
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Ett par varv på svartpepparkvarnen

Gör så här

  1. Blanda äggula, dragon och dijonsenap med en stavmixer i en skål. Tillsätt oljan droppvis under tiden du mixar/vispar kraftigt. Mixa/vispa tills majonnäsen fått en krämig konsistens.
  2. Smaka av med salt och citronsaft. Ställ åt sidan.
  3. Dela fänkålen på längden och skär bort roten. Hyvla fänkålen mycket fint, gärna med mandolin.
  4. Häll över citronsaft, citronskal och olivolja på fänkålen. Krama in dressingen i fänkålen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vid servering: Bred lite majonnäs över brödskivorna. Lägg på laxen och därefter fänkålssalladen. Avsluta med resten av majonnäsen. Toppa med en kvist dragon.

Tips från köket!

Tänk på att alla ingredienserna till majonnäsen ska hålla samma temperatur för att du ska kunna vispa samman den utan att den spricker.