Laxpaj med kallrökt lax & grönsaker

Våra utvalda recept

Laxpaj med kallrökt lax & grönsaker

6-8 personer 45+ minuter Lätt Skriv ut

Imponera med en hög och inbjudande paj baserad på kallrökt lax och grönsaker. En paj som räcker till många.

Ingredienser

Skal

  • 200 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 msk kallt vatten 

Fyllning

  • 400 g strimlad kallrökta lax från Korshags
  • 1 stor purjolök, strimlad
  • 5 dl fint strimlade grönsaker (t ex morot, broccoli, rättika)
  • 1 knippe dill, hackad
  • 2 msk smör 

Äggstanning

  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk salt 
  • 3 dl västerbottenost, riven 

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop pajdegen i en matberedare. Ställ degen kallt ca 10 minuter.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en form ca 26 cm i diameter med höga kanter (t ex springform med löstagbar botten, kläm i så fall fast ett bakplåtspapper i bottnen för att förhindra ev. läckage).
  3. Fräs purjolök och grönsaker i smör utan att ta färg. Lägg i botten på pajskalet.
  4. Montera därefter laxen och dillen.
  5. Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen.
  6. Toppa med osten.
  7. 150¤ ca 50-60 minuter.
  8. Låt stå ca 20 minuter innan servering. Servera varm med en grönsallad. Gärna med sparris och avokado i.

Tips från köket!

Tänk på saltmängden när du använder kallrökt lax som ingrediens i t ex en paj. Kallrökt lax innehåller salt från början och dessutom framhävs saltsmaken vid uppvärmning, så salta med försiktighet!