Laxsoppa med vin, grädde & krispiga grönsaker

Våra utvalda recept

Laxsoppa med vin, grädde & krispiga grönsaker

4-6 personer 40 minuter Lätt Skriv ut

Matig laxsoppa som är enkel att tillaga, men som får middagsgästerna att imponeras.

Ingredienser

  • 1 kg färsk laxfilé skuren i ca 4 cm kuber
  • 1 msk smör
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl fiskfond
  • 1 liter vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena redning
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 7 cm purjolök
  • 1 litet pkt färska sockerärtor
  • 1 knippe dill, finhackad, till garnering

Gör så här

  1. Smält smöret i en gryta. Fräs lök, tomatpuré och timjan utan att ta färg.
  2. Häll över vatten, vin och fiskfond. Låt koka kraftigt i 5 min.
  3. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda i 15 min.
  4. Red av soppan med maizena utrört i lite kallt vatten.
  5. Lägg i fint strimlad morot och palsternacka, därefter laxen. Låt sjuda ett par minuter.
  6. Vänd till sist ner fint strimlad purjolök och sockerärtor.
  7. Häll upp i skålar, toppa med finhackad dill.
  8. Servera med ett gott bröd. Surdegsbröd passar bra.

Tips från köket!

För att lyckas med en god fisksoppa är tre ingredienser extra viktiga; en fin fisk, ett hyfsat vitt vin och framför allt 40% vispgrädde.

Tänk på att sjuda soppan för att undvika att fisken kokar sönder.