Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Petit choux rulle med ägg & gravad lax

20 personer 40+ minuter Medel Skriv ut

Kanske det godaste tilltugget av dem alla? Fyllningen i rullarna kan göras på gravad, kallrökt eller varmrökt lax, varmrökt makrill, räkor eller matjessill. Välj efter vad du har hemma. Matiga och riktigt goda. Receptet ger 20 "stubbar".

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 130 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 4 ägg
  • 200 g gravad lax från Korshags. Går bra att byta ut mot Korshags kallrökta lax, varmrökta lax, varmrökta makrill, räkor eller matjessill
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 0,5 dl finhackad rödlök
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 kokta ägg
  • 2,5 dl majonnäs
  • 1 tsk stenbitsrom
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 1 nypa salt
  • 15 ärtskott, för garnering

Gör så här

  1. Börja med petit chouxen. Koka upp vattnet och smöret. Tillsätt mjölet under vispning tills smeten lossnar från grytans kanter. Tillsätt äggen, ett och ett. När smeten är helt slät, bred den tunt på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 175 g i ca 20 minuter. Låt sedan svalna helt.
  2. Gör fyllningen: Finhacka laxen, dill & rödlök. Vispa grädden. Blanda samman alla resterande ingredienser i en bunke.
  3. Dela petit chouxen i två delar på längden (ska användas för att göra två rullar). Lägg över den ena delen på en lika lång, rektangulär, plastfoliebit. Fördela smeten jämnt över petit chouxen. Rulla ihop och omslut rullen i plasten. Upprepa på nästa. Kyl minst 20 minuter (kan med fördel stå över natten i kylen).
  4. Skär ca 10 bitar per rulle, dvs. totalt 20 stycken stubbar.
  5. Garnera med ärtskott, dill eller något annat grönt.

Tips från köket!

Petit choux: Det går jättebra att baka av degen långt innan och lägga i frys om man behöver förbereda