Rimmad lax - gör själv

Våra utvalda recept

Rimmad lax - gör själv

6-8 personer 15+ minuter Lätt Skriv ut

Rimmad lax använder man sig av enligt äldre recept till dillstuvad potatis eller som ingrediens i laxpudding.

Här är ett recept för dig som vill rimma din egen lax. Skulle du ångra dig kan du alltid köpa rimmad lax från Korshags.

#1 Klassiskt recept på rimmad lax

Ingredienser

  • 1 sida färsk laxfilé, benfri, med skinnet kvar – Beräkna ca 150 g färsk lax per person
  • 1,5 dl salt
  • 0,75 dl socker

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna.
  2. Gnid in rimningsblandningen på laxens båda sidor.
  3. Lägg laxen med den skinnfria sidan ner i en form.
  4. Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst 48 timmar.
  5. Servera rumstempererad till dillstuvad potatis eller använd som ingrediens i laxpudding.

#2 Senapsrimmad lax med dill

Ingredienser

  • 1 sida färsk laxfilé, benfri, med skinnet kvar – Beräkna ca 150 g färsk lax per person
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 dl grovkornig senap, typ Halmstad Senap, Original
  • 3 msk dill, hackad
  • 1 msk vitpeppar, krossad
  • 1 tsk dillfrön, lätt mortlade

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Gnid in rimningsblandningen på laxens båda sidor.
  3. Lägg laxen med den skinnfria sidan ner i en form.
  4. Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst 48 timmar.
  5. Servera rumstempererad till dillstuvad potatis och en fräsch sallad.

#3 Chili- & jordgubbsrimmad lax

Ingredienser

  • 1 sida färsk laxfilé, benfri, med skinnet kvar – Beräkna ca 150 g färsk lax per person
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 chili, finhackad
  • 0,5 dl bladpersilja, finhackad
  • 1 msk timjan, finhackad
  • I tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 liter jordgubbar, tunt skivade

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna, förutom jordgubbarna.
  2. Gnid in rimningsblandningen på laxens båda sidor.
  3. Lägg laxen med den skinnfria sidan upp i en form. Strö över jordgubbarna.
  4. Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst 48 timmar.
  5. Servera rumstempererad till en färskpotatissallad med sparris, eller bara till en grönsallad med en fruktig vinägrettdressing.

Tips från köket!

Den rimmade laxen innehåller mer salt än den gravade laxen. I slutänden är det en smaksak om du vill äta gravad eller rimmad lax till den dillstuvade potatisen eller i din laxpudding.

När du använder hela torkade kryddor, lägg dem i en mortel och stöt dem lätt tills dofterna kommer fram. Då smakar kryddorna mer samtidigt som de behåller sin hela struktur.