Sashimi på färsk lax och rimmad ingefärsgurka

Våra utvalda recept

Sashimi med rimmad ingefärsgurka

4 personer 30+ minuter Lätt Skriv ut

Sashimi är en vanlig japansk maträtt som vanligen består av rå fisk och tillbehör som soyasås och syltad ingefära. Det är ytterst liten risk att odlad lax innehåller parasiter och, förutsatt att du köper odlad lax som är riktigt färsk och av hög kvalitet, så behöver du inte frysa in laxen innan du använder den till sashimi.

Ingredienser

  • 150 g färsk lax
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 1 tsk sesamfrö, svarta

Rimmad gurka

  • 2 dl riven gurka, ej kärnhuset
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Börja att ciselera gurkan. Strö över salt och ingefära. Låt den rimma minst 30 min i rumstemperatur, eller i kylen över natten.
  2. Blanda teriyakisåsen med limen. Skär laxen i tunna skivor, fördela i 4 högar och drappera den med såsen, toppa med gurkan, sesamfrö och ev syltad ingefära.

Tips från köket!

Garnera gärna med tunna skivor av syltad ingefära.

Med ett ciseleringsjärn får gurkan fin spaghetti form.