Tomatbakad torskfilé med grön ärtsås

Våra utvalda recept

Tomatbakad torskfilé med grön ärtsås

4 personer 45 minuter Medel Skriv ut

Ingredienser                                                                          

  • 800 g torskfilé (eller annan vit fisk som t.ex. sej, skrei, kolja, havskatt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Topping

  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 0,5 msk smör
  • 4 stora tomater, tärnade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vitt vin
  • 2 tsk salvia, torkad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Ärtsås

  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 tsk smör
  • 2 msk vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 0,5 st grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl frysta gröna ärtor

Gör så här

  1. Bena torskfilén och rulla den i 4 rullar. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form.
  2. Topping: Fräs lök, färsk tomat och tomatpuré i en klick smör. Tillsätt vin och kryddor. Låt vinet koka in och tomaterna avdunsta vatten. Fördela därefter toppingen på fiskrullarna
  3. Baka i ugn 175 grader tills fisken nått 52 grader, vilket tar ca 12 min.
  4. Ärtsås: Fräs lök med en klick smör i en kastrull. Tillsätt vinet och därefter resten av ingredienserna till såsen, utom de gröna ärtorna. Låt koka en minut, tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från värmen.
  5. Mixa såsen slät med en stavmixer. Sila såsen med en finmaskig sil.
  6. Servera med t.ex. kokt potatis, ris, bulgur, matvete, quinoa eller grillade grönsaker.

Tips från köket!

Alternativt kan du skålla tomaterna som torsken ska toppas med. För att skålla tomater, skär ett kryss på ovansidan av tomaten, doppa den i kokande vatten ett par sekunder, ta upp med hålslev och lägg över i ett kallt vattenbad. Därefter går tomaternas skal lätt att dra av.